Vi er 2 generasjon som driver gården Opdal i Trøgstad. Familien kjøpte gården i 1964 og har siden da utviklet driften. Sunne og Helge Maurtvedt kjøpte gården Opdal i 1964, og begynte eggproduksjon på slutten av 60 årene.

Usefull links

Contact us

Blog

EGG OG HOLDBARHET

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk.

Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er derfor ingen grunn til å kaste eggene, selv om de ifølge eggekartongen har gått ut på dato. Eggene smaker godt og er helt trygge å spise i flere uker etter at datostemplingen er gått ut, så lenge de er oppbevart riktig.

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, men det skyldes et europeisk regelverk.

Norske egg er trygge og gode mye lenger enn det datostemplingen tilsier. Det er derfor ingen grunn til å kaste eggene, selv om de ifølge eggekartongen har gått ut på dato. Eggene smaker godt og er helt trygge å spise i flere uker etter at datostemplingen er gått ut, så lenge de er oppbevart riktig. 

Tørker inn

Det er ikke farlig å spise egg som er et halvt år gamle, selv om de kan ha en liten bismak. Det viser en undersøkelse som ble gjort noen år tilbake av Matforsk, nå Nofima.

I tillegg til bakterieanalyse, ble eggene testet på et trenet og profesjonelt dommerpanel, som fikk egg servert både som eggestand, eggedosis og i bakverk som sukkerbrød og marengs.

Bakeevnen er like god etter to måneder, men de eldste eggene i undersøkelsen hadde mistet noe av de gode egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk. Dessuten hadde innholdet i de eldste eggene skrumpet litt inn, slik at man trengte flere egg til bakingen.

Trygge norske egg

Undersøkelsen viste at selv etter syv måneder er det helt trygt å spise norske egg. Det ble ikke funnet noen bakterier i eggene som ble testet, selv etter så lang tid.

I utenlandske egg kan det være salmonella, og hvis det først er en bakterie inne i eggene, formerer de seg i eggene for hver dag som går. Etter hvert blir det så mange bakterier at eggene kan gi sykdom. Derfor er det viktig å ha kort holdbarhetstid stemplet på utenlandske egg. Vi har heldigvis vært forskånet for salmonella i norske egg. 

Norge er et av få land som oppbevarer og transporterer eggene kjølig- noe som også påvirker holdbarheten positivt.

Myte om ferske egg

Eggets smak og egenskaper til matlaging er like gode etter to uker som hos dagsferske egg. Det avliver kanskje myten om at de aller ferskeste eggene er de beste til frokostegg. Uansett viser det at eggene i butikken er helt på topp. De fleste eggene i butikk er omtrent to uker gamle.